ZOMERSE FRUITPLANTEN MET FRAMBOZEN DRUIVEN BLAUWE BESSEN EN BRAMEN

header white

INTERIOR 

  • — KLIMFRUIT VOOR TUIN EN TERRAS —
  • written in Dutch

Sinds deze lente hebben we voor het eerst een moestuin op ons dakterras. Ik ben een groot liefhebber van planten en bloemen en beschik best wel over groene vingers, maar op de een of andere manier was ik nooit zo van de moestuintjes. Tot ik in het tuincentrum een leuke kweektafel van Elho zag staan, en ineens voor me zag hoe leuk het zou zijn om samen met mijn dochter het zaai, groei- en oogstproces van dichtbij mee te maken :).

Inmiddels ben ik erg aan ons moestuintje gehecht geraakt en hebben we al flinke hoeveelheden tomaten, andijvie, wortelen en aardbeien geoogst. Fender geeft vaak zelf de plantjes water, en ondertussen zingt ze liedjes om ze sneller te laten groeien ;). Het lijkt nog te werken ook, want na de eerste lichting tomaten dienen er zich nu wéér vele trossen aan!

Dit moestuin succes smaakte naar meer, en toen ik van mooiwatplantendoen.nl een persbericht over ‘klimfruit’ ontving was de keuze voor ons volgende kweek-avontuur snel gemaakt: we gaan voor blauwe bessen, een frambozenplant, bramenplant en druivenplant :).

Braam

Het perfecte fruit voor op terras of balkon. De anthocyanen, de kleurstoffen in bramen, beschermen je tegen UV-straling. Kan je met een geruster hart in de zon zitten. 

Framboos

De framboos wordt vaak gezien als ideale snack, want frambozen zitten vol vezels. Zo blijft de bloedsuikerspiegel stabiel.  De struik kan twee keer per jaar vruchten geven: in de zomer op ‘oud hout’ (de zomerframboos) en in de nazomer op de verse jonge uitlopers (de herfstframboos).

Druif

Zit je graag in de tuin of op het balkon, maar houdt de hooikoorts je tegen? Druiven kunnen de klachten van een allergie verminderen. Quercetine, te vinden in druiven, is ontstekingsremmend en helpt tegen een loopneus en brandende ogen.

Blauwe bes

Bomvol antioxidanten: de blauwe bes. Voor de beste smaak, wacht tot de bessen goed blauw van kleur zijn. En wat betreft de grootte van de blauwe bes: size does matter. Hoe groter, hoe zoeter! 

We zullen nog even geduld moeten hebben tot ongeveer september, maar dan kunnen we ons dagelijkse granola ontbijtje straks wel een fijne upgrade geven met zelf geteeld fruit. Yum! En tot die tijd genieten we gewoon van al dat mooie groen en haar bloesems :).

Photography by mooiwatplantendoen.nl